Obstetrica & Ginecologie
                                                                 Pentru sanatatea ta si a copilului tau!

Nasterea prematura

NASTEREA PREMATURA

Notiunea de prematur – se foloseste atunci cand varsta gestationala e mai mica de 37 saptamani , travaliul prematur ramanand singurul si cea mai frecventa cauza pentru mortalitatea  fetala.

       Nastere prematura este termenul  folosit pentru a defini copiii care se nasc prea devreme , in general cu o greutate mai mica la nastere decat cea normala. În aceasta situatie varsta gestationala, a noului-născut poate fi prematura, la termen, sau postterm.
          Referitor  mărimea acestuia , un nou-născut poate fi în mod normal dezvoltat pentru varsta gestationala , de mici dimensiuni sau  mici pentru varsta gestationala sau prea mare și prin urmare mare pentru varsta gestationala.
          In ultimii ani, termenul mici pentru varsta gestationala a fost utilizat pe scară largă pentru a clasifica nou-nascuti a căror greutate la nastere este de obicei cu  10 % sub greutatea normala pentru varsta gestationala.  Termenul de mare pentru varsta gestationala a fost utilizat pe scară largă pentru a clasifica nou-nascuti a căror greutate la nastere este peste 90% fata de greutatea normala vârstei de gestatie .
            Termenul potrivit pentru varsta gestationala desemnează nou-născu
ți care la nastere au intre 500-2500 g,  greutate la nastere foarte scăzuta se referă la cei care la naștere au intre  500 si 1500 g și greutate la nastere extrem de scazut se referă la cei care la naștere au intre  500 si 1000 g.
           În 1960, un nou-născut de 1000 g avea 95 la suta risc de deces. Astăzi, un nou-născut cu aceeași greutate la naștere are o sansa de 95 la suta la supravietuire , aceasta remarcabila îmbunătă
țire în supraviețuire  datorandu-se aplicării pe scară largă  a terapiei intensive neonatală.


Login form

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
PARTENERI