Obstetrica & Ginecologie
                                                                 Pentru sanatatea ta si a copilului tau!

Fibromul uterin

Ce sunt fibroamele  uterine ?
         Fibroamele uterine sunt tumori benigne care provin din uter .Deşi sunt compuse din fibre musculare netede aceleaşi ca peretele uterin (miometrul), ele sunt de multe ori mai dense decât miometrul. Fibroamele uterine sunt de obicei rotunde sau semirotunde ca forma.
         Fibroamele uterine sunt adesea descrise dupa pozitia lor fata de uter:

1.      Fibroamele subseroase sunt situate subseros (membrana mucoasa se afla pe partea exterioară a uterului). Acestea  apar adesea localizate pe suprafaţa exterioară a uterului sau pot fi ataşate la suprafaţa exterioară de un pedicul;

2.      Fibroamele submucoasei (submucos) sunt situate în interiorul cavitatii uterine sub mucoasa uterine;

3.      Fibroamele intramurale sunt situate în peretele muscular al uterului ;


Care sunt simptomele de fibrom  uterin?
       Cele mai multe femei cu fibrom uterin nu au simptome.
       Cu toate acestea, sângerările abundente ( menstruatie abundenta)  sunt cel mai comun simptom al prezentei fibromului. În cazul în care tumorile sunt aproape de mucoasa uterina, sau pot interfera cu fluxul de sânge la căptuşeală, acestea pot provoca perioade grele, perioade dureroase, perioade prelungite sau spotting între doua menstruaţii.

          Femeile cu sângerare excesivă din cauza fibroamelor pot dezvolta anemie si deficit de fier. Fibroamele uterine care se deteriorează, uneori, pot provoca dureri severe, localizate.
          Fibroamele pot provoca, de asemenea, o serie de simptome, în funcţie de dimensiunea lor, amplasarea în uter şi cât de aproape sunt de organele pelviene adiacente.

Fibroamele mari pot cauza:

• presiune;

• durere pelviană;

• presiune asupra vezicii urinare frecventă, sau chiar obstrucţionare;

• presiune pe rect, cu dureri in timpul defecatiei.

         Desi fibroamele nu interfera cu ovulatia, unele studii sugereaza ca acestea pot afecta fertilitatea şi duce la rezultate scazute a mentinerii sarcinii. În special, fibroamele submucoase pot deforma cavitatea uterina interioara fiind puternic asociate cu scăderea fertilităţii.        

Login form

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
PARTENERI