Obstetrica & Ginecologie
                                                                 Pentru sanatatea ta si a copilului tau!

Dictionar ginecologie

A:ADENOMIOZA
Afectiune manifestata prin ingrosarea anormala a mucoasei uterului (endometrul) cu extindere in stratul fibros si muscular al peretelui uterin; afectiunea apare cel mai frecvent la femeile peste 30 ani care au nascut; simptomele includ menstruatii abundente si dureroase; tratamentul consta in administrarea de analgetice, iar in cazuri severe se poate recurge la histerectomie (extirparea uterului); pilulele anticonceptionale pot agrava simptomele.

B: BIOPSIE
Investigatie, procedura sau interventie chirurgicala cu ajutorul careia se obtine un fragment de tesut in vederea analizei microscopice, cu scopul stabilirii unui diagnostic precis; poate fi efectuata cu un ac de biopsie (trecut prin piele sau prin organul afectat) sau printr-o incizie chirurgicala deschisa

C : CHLAMYDIA

Termen care se refera la orice membru al genului Chlamydia, in special C. psittaci si C. trachomatis.Specie de bacterie care produce o infectie contagioasa transmisa pe cale sexuala, frecvent asimptomatica si cu consecinte pe termen lung.
Microorganism gram-negativ, cocoid, patogen pentru om, ce produce trahom, uretrita si proctita.
     CONIZATIE
Procedura ginecologica in care se excizeaza un con de tesut de la nivelul colului uterin, in scop diagnostic si terapeutic (extirparea celulelor precanceroase).Conizatia este indicata in urmatorele situatii:

- displazie cervicala cu grad inalt

- displazie cervicala recidivanta

- suspiciune de cancer de col uterin (cancer cervical)Login form

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
PARTENERI